Om Adxto och Apoteket ABs vaccinationsverksamhet i media

APOTEKSMARKNADEN, Affärsnyheter: 20170321

Apoteket utökar sin vaccinationsverksamhet

Apoteket AB permanentar och utökar sin vaccinationsverksamhet. Totalt har 4 000 vaccinationer genomförts sedan starten i oktober. Försöksverksamheten startade i oktober på fem apotek i Stockholm och utökades sedan till ett apotek i Sundsvall.

– Pilotförsöket, som vi driver med vår partner Adxto Care, har tagits emot mycket väl av våra kunder och därför utvidgar vi verksamheten till fler apotek under våren, säger Johan Frödin, chef för förskrivna produkter och hälsotjänster på Apoteket, till nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

I vår kommer därför fler av Apotekets butiker i Stockholm att erbjuda vaccinationer. Efter sommaren ska även apotek utanför Stockholm starta vaccinationsverksamhet.

– Vi börjar i Stockholm eftersom det finns ett stort kundunderlag här. Därefter har vi en plan för övriga delar av landet. Vi tittar på kundunderlag och andra faktorer, som konkurrens från andra som erbjuder vaccinationer, innan vi beslutar om på vilka apotek verksamheten ska finnas.

På hur många av Apotekets apotek kommer man att kunna få vaccinationer?

– Jag kan inte säga exakt hur många apotek som kommer att erbjuda vaccinationer. Vi planerar att skala upp verksamheten steg för steg på de platser som vi bedömer är lämpliga, säger Johan Frödin.

Vaccinationerna genomförs av sjuksköterskor från Adxto Care, som finns på plats i apoteken mellan tio och femton timmar i veckan. Ett viktigt kriterium är att det finns ett rum eller en avskild yta där vaccinationerna kan genomföras.

Influensavaccinationer var de mest efterfrågade vaccinationerna i höstas, särskilt som de omfattas av vårdvalet i Stockholm. Kunderna har också visat ett allt större intresse för resevaccinationer. I vår startar säsongen för vaccinationer mot TBE. Enligt Johan Frödin tittar Apoteket på att utöka med andra vaccinationer.

Har det varit svårt eller lätt att göra kunderna medvetna om att de kan vaccinera sig hos er?

– Både och faktiskt. Det handlar om att synliggöra erbjudandet. Vi har gjort det genom kundklubben, annonsering i det lokala apoteket och även i viss mån genom annonser i tidningar.

När räknar ni med att verksamheten går plus minus noll ekonomiskt?

– Under året i alla fall. Långsiktigt räknar vi med att det blir en lönsam affär. Det är alltid en investeringskostnad i början. Den ekonomiska utveckling går som planerat, säger Johan Frödin.