Adxto

vaccinationer

Bältros

Vaccinera dig mot bältros

Bältros (herpes zoster) är en virusinfektion och kännetecknas av blåsor och skarp brännande nervsmärta i huden som orsakas av reaktivering av varicella zosterviruset (samma virus som orsakar vattkoppor).

 

Du kan drabbas av bältros om du tidigare haft vattkoppor då du har ett vilande virus kvar i kroppen livet ut. Alla som haft vattkoppor får inte bältros, men med en stigande ålder som innebär en naturlig försämring av immunsystemet kan viruset återaktiveras. Cirka 30.000 personer i Sverige drabbas årligen av bältros. Var fjärde person över 85 år har drabbats. Symtom på bältros är typiskt smärtsamma utslag med blåsor som bildar sårskorpor och de sitter ofta på ena sidan av kroppen längs en nerv i huden. Drabbas du av bältros läker huden normalt inom två till fyra veckor, men ibland kan bältros ge långvariga smärtor och nervskador som sitter i efter det att blåsorna läkt ut. Bältros kan ibland även orsaka vattkoppor hos en person som aldrig haft det tidigare.

Vanligast för de över 50 år

Barn och unga vuxna kan drabbas av bältros, men det är mindre vanligt. Vanligast är sjukdomen för de som är över 50 år och med en stigande ålder ser man även svårare komplikationer. Den vanligaste komplikationen för de som drabbas av bältros är långvariga nervsmärtor i det läkta området som kan kvarstå flera månader, har man otur, till och med år. Du kan drabbas av bältros mer än en gång, även om det inte är vanligt.

Hur går det till?

Vi använder det effektiva och i Sverige nya vaccinet Shingrix. Vi erbjuder vaccination mot bältros på vår mottagning vid Hötorget i Stockholm, adressen Kungsgatan 48, 5 trappor. Du får din vaccindos genom en injektion i överarmen. Varmt välkommen!

Pris förvaccination mot bältros

Det enda sättet att minska risken för bältros är att vaccinera sig. Genom att vaccinera sig minskar du risken för att drabbas av bältros och skulle du bli sjuk, minskar det risken för att bli sjuk under en längre tid.

2 300 kr / dos

Utforska fler av våra vacciner

Vi erbjuder vaccination mot bältros, pneumokocker, och TBE på vår vårdmottagning vid Hötorget i Stockholm.

Pneumokocker

Pneumokocker är en typ av bakterier som finns i luftvägarna och är den vanligaste orsaken till bakteriella luftvägsinfektioner.

TBE

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar och kan orsaka hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Pneumokocker

Pneumokocker är en typ av bakterier som finns i luftvägarna och är den vanligaste orsaken till bakteriella luftvägsinfektioner.

TBE

TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar och kan orsaka hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Rulla till toppen