Sjukvårdsministern besöker ny filial för cancerbehandling i köpcentrum
I januari 2024 introducerade Akademiska sjukhuset i Uppsala ett nytt koncept för decentraliserad cancervård med målet är att erbjuda en mer tillgänglig och patientcentrerad cancervård, en filial i Gränbystadens köpcentrum. Filialen i Gränbystaden erbjuder cancerbehandlingar som tex immunterapi, antikroppsbehandlingar och enklare cytostatika. I utvecklingsprojektet har patienter även utbildats i att ta vissa subkutana cytostatikainjektioner själva i hemmet.
Sjukvårdsministern fick under besöket initialt en kort presentation av ”Gränbyprojektet” av Maria Andersson Ödman, biträdande verksamhetschef för verksamhetsområdet Blod- och tumörsjukdomar på Akademiska sjukhuset. Sedan följde en rundtur av den nya cancermottagningen i köpcentrumet.
”Detta är ett mycket fint exempel på god och nära vård”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson under besöket och lyfter fram tillgängligheten och enkelheten för patienter att få sin cancerbehandling i köpcentret framför på sjukhuset.
”Fördelarna för patienterna är många”, berättar Margareta Haag, ordförande i patientnätverket Nätverket mot cancer, och nämner hur patienter vittnar om fördelar som tex lättheten att parkera, den fina miljön på mottagningen och möjligheten till Gränbystadens utbud av service och tjänster.
”Gränbyprojektet” kan inspirera andra regioner”, menar Kjell Ivarsson, Sveriges nationella cancersamordnare vid RCC/SKR och fortsätter: ”Vi behöver jobba tillsammans, från öst till väst och syd till nord, och fråga patienterna hur de vill ha det, på vägen mot en nära vård över hela landet”.
“Gränbyprojektet” startade i januari 2024 i syfte att skapa en, för patienten, mer lättillgänglig och lugnare miljö än på sjukhuset. Sedan mottagningen öppnade har Region Uppsala kunnat erbjuda fler cancerbehandlingar och Akademiska sjukhuset har kunnat ta emot fler patienter i kliniska prövningar. Vid starten gavs cirka tio behandlingar per dag. Idag är man uppe i 20. Målet för 2025 är cirka 20 och för 2027 cirka 30. Flytten beräknas inte medföra några extra kostnader, utan tvärtom en viss besparing.
Gränbyprojektet har fått ett positivt gensvar. Patienterna upplever att mottagningen är lättillgänglig och att miljön är lugnare i Gränby jämfört med på sjukhuset. Många patienter tycker att de känner sig mindre sjuka när de får sin behandling i Gränby jämfört med på sjukhuset. Personalen uppger att de får mer variation i arbetet genom att rotera ut från sjukhuset samt att det är positivt att få samarbeta med nya kollegor.
Sedan mottagningen i Gränby öppnade har man kunnat ge fler cancerbehandlingar totalt i Region Uppsala samtidigt som sjukhuset har kunnat ta emot fler studiepatienter jämfört med tidigare.
Sammanfattningsvis har ”Gränbyprojektet” visat att cancervård kan göras mer tillgänglig för patienterna samtidigt som vården ges möjlighet att möta den ökande efterfrågan på cancervård.
Artikeln är ursprungligen publicerad på Onkologi i Sverige.
Bildtext 1: “Gränbyprojektet – tillgänglig cancervård” är ett utvecklingsprojekt i samarbete mellan Akademiska sjukhuset, Region Uppsala, Adxto Care, Bristol Myers Squibb, BeiGene Nordics och Pfizer. Foto: Ulrika Nyberg
Bildtext 2: Acko Ankarberg Johansson. Foto: Anita Szava, Region Uppsala.